neděle 13. října 2013

První TEDxBrnoSalon

Aby nemuseli zájemci o další konferenci TEDxBrno čekat až do jara, uspořádali jsme pro ně tento týden první TEDxBrnoSalon - nový formát, který se úspěšně šíří několika městy TEDx sítě po světě. Na rozdíl od TEDx konferencí se jedná o - rozsahem času i počtem účastníků - menší, monotématické a diskusní setkání, do kterého se mohou účastníci svými otázkami a příspěvky zapojit už během programu. Ve středu jsme se v sále Otevřené zahrady věnovali společenským dopadům mobilních technologií.

Jak se proměňuje GPS lokalizace a jaký to bude mít vliv na společnost? Koho a co lze legálně lokalizovat? Co např. svoje děti, rodiče, pacienty v nemocnici? Přinese ztráta soukromí i něco pozitivního? Kam směřuje občanská žurnalistika? Jak pracují nebo by mohla pracovat tradiční média s těmito zdroji? Ne ke všem připraveným otázkám jsme se nakonec dostali. Přednost dostaly otázky z publika, kde zasedli mj. vývojáři mobilních aplikací, zástupci neziskovek i veřejných institucí, studenti, výzkumníci a novináři.



 
Více fotek na Flickru

Ve spolupráci s FIRST Innovation Park a KISK Masarykovy univerzity, kteří se postarali o odborný obsah akce, vybíráme i několik odkazů, kde najdete užitečné statistiky ke globálnímu trhu mobilního internetu - např. nejvyužívanější aplikace a země s nejvíce uživateli. Najdete tam mnoho překvapivých zjištění.


Věděli jste na příklad, že velké množství uživatelů, kteří přistupují na web z mobilu, vůbec nebo velmi zřídka používá desktop, notebook nebo tablet? V Egyptě je to 70% a v Indii 60%, zatímco v rozvinutých zemích jen asi čtvrtina. Mnoho takových uživatelů nemá ani bankovní účet, v Indii je to více než polovina z nich. Mobilní sítě třetí generace pokrývají již asi polovinu světové populace, přičemž průměrný měsíční přenos na uživatele se odhaduje na 1.5 až 2 GB, což by mělo představovat průměrnou útratu asi 500 Kč. Schválně porovnejte s tím, kolik byste za to zaplatili svému operátorovi. Právě rozšiřující se dostupnost tarifů s neomezeným přenosem dat pomohla USA předběhnout západní Evropu v používání mobilního webu i aplikací.

Další TEDxBrnoSalon plánujeme na únor a téma bude určitě jiné. Můžete jej ovlivnit i vy, když nám napíšete.

Žádné komentáře:

Okomentovat