neděle 31. března 2013

Vstupenky stále ve hře přes čekací listinu

Letos jsme chtěli dát šanci jak klikařům čekajícím s prstem na myši v pracovní den, tak i těm, kteří se na síť dostanou spíš o víkendu. Ani jedna várka se ve dvoukolovém volném prodeji moc neohřála - vydržely zase jen v řádu hodin. V tuto chvíli zbývá zájemcům poslední šance, jak se TEDxBrno zúčastnit - výběrem z registrovaných na čekací listině, která je stále otevřená a pořadí v ní už nehraje roli.

neděle 24. března 2013

1. setkání česko-slovenských TEDx týmů v Brně

Minulou neděli se v brněnské kavárně Era konala unikátní TEDx akce. Poprvé se sešli zástupci TEDx týmů ze sedmi měst ČR i Slovenska. Děkujeme za milou návštěvu do Bratislavy, Hradce Králové, Košic, Nitry, Prahy a Znojma. Do Banské Bystrice, kde se konference koná rovněž 11.5., přejeme brzké uzdravení.

sobota 23. března 2013

TEDx dnes slaví 4. narozeniny

a celosvětové počty zase o něco vyrostly. 6417 uspořádaných akcí ve 1777 městech 149 zemí. 25800 videozáznamů vystoupení, z nichž 239 bylo vybráno na prestižní TED.com, zhlédlo na YouTube skoro 80 milionů diváků.

TEDxBrno je o rok mladší a tak si nemůže tolik vyskakovat. Videozáznamy 24 vystoupení vidělo přes 70 tisíc diváků. Do konce roku bychom rádi mezi své fanoušky - když nám pomůžete a dáte vědět svým kolegům a známým - počítali 1 % brněnské populace.

čtvrtek 7. března 2013

Smysluplná volba

S příchodem ledna se sny a nápady k TEDxBrno už měnily na první praktické kroky. Jenže v té době jsem v sobě nemohl vykřesat sílu a chuť psát o TEDx, když amorální mocnář vzal svým novoročním překvapením, které nemá v civilizovaném světě obdoby, tolika lidem víru v právo a spravedlnost, bez nichž je demokracie jen nebezpečnou hračkou v rukou většiny (a sebestředných psychopatů, kteří neberou ohled na společenské dopady svých politických obchodů).

Ani pár týdnů poté nebylo veseleji, když v jedné všelidové volbě slavily úspěch podpásové lži, komunistická rétorika a národovecká malověrnost. Přesto bychom nemuseli propadat skepsi a obavám z návratu opozičně-smluvních poměrů. Zvlášť když se venku probouzí jaro a odkvetl narcis.

Jak už kdosi moudřejší řekl, smiřme se s těmi, kteří volí jinak, ale nesmiřme se s pošlapáváním hodnot, na kterých záleží. Každý den stojíme před volbami, které mohou dávat našemu konání smysluplnost, jež se někdy vytrácí v pragmatických dohodách o výhodnosti, v ekonomickém tlaku hypoték a růstu tržeb a v pokřiveném mediálním zrcadle odrážejícím nejbizarnější výkřiky vox populi.