čtvrtek 26. března 2015

Na čem nám záleží?

Už nevím, kde jsem četl následující trefné přirovnání. Zatímco před listopadem 89 skoro nic nešlo a na všem záleželo, dnes je možné prakticky všechno, ale na ničem až tak nezáleží. Jedním z možných klíčů k výběrů letošních vystoupení by tedy mohla být otázka - na čem nám dnes záleží?

Pro co a pro koho jsme ochotni utratit čas, peníze či jinou příležitost, když současná doba skýtá tolik možností a lákadel jen o kliknutí vedle? Čeho si ceníme a co nám schází? O čem se v médiích nedostatečně píše a mluví, co by si zasloužilo více pozornosti nebo jiný pohled?

V sobotu 13. června vás vezmeme v Divadle Reduta na cestu. Na cesty. Každý z vystupujících vám ukáže tu svou. Stopy, které zanechali, mapy, kterými se nechali vést. Přátele, kteří je doprovázeli, náklad, který museli nést. Rozcestí, na kterých se rozhodovali.

Na jednom z nich právě jsme. Společnost - stále více protkaná ekonomickými vazbami - nás tlačí k tomu, abychom se chovali jako pouzí spotřebitelé a rozhodovali se čistě podle toho, co je pro nás samotné výhodnější. To pak vyhovuje těm politikům, kteří se nám snaží namluvit, že hodnoty a principy, které jsme si obtížně vyvzdorovali před 25 lety, najednou neplatí, takže stačí populisticky sázet na líbivé fráze a morální relativismus.

S nástupem prezidenta lži jako bychom rezignovali na hledání pravdy a spokojili se s proklamací, že žádná není a nebo musí být někde uprostřed. Sledovaností a vyvážeností uhranutá média jako by chtěla odměřit stejný prostor viníkům i obětem, takže komunisté mají stále více možností šířit třídní nenávist a protirežimní extrémisté Putinovu propagandu.

Proto má stále smysl ukazovat cesty těch, kteří věří tomu, co dělají, bez ohledu na momentální výhodnost. Výjimečnost TEDx akcí spočívá mimo jiné v pestrosti účastníků i vystupujících. A v naší ochotě otevřít mysl tomu, o čem předem ani nevíme, že by nás mohlo zajímat.

Pokud nám letos dáte důvěru a necháte se v červnovou sobotu vzít na cestu, napište nám už teď, jaká by měla být a koho na ní chcete potkat. A nebo na čem vám záleží.

Žádné komentáře:

Okomentovat