pátek 24. dubna 2015

Víte, kam kráčíte a proč?

Každá cesta má svou nejzapeklitější část, vykročení. Často se nám zdá, že vydat se na cestu je automatické: krok za krokem. Dřív než z mozku vystřelí impuls a pohne nám nohou, odehraje se milisekundách proces rozhodování. Výběr směru, délka kroku.

Nejsem neurolog, nejsem vědec a dokonce ani nemám vysokou školu. Vnímám ale, že v tom okamžiku činíme rozhodnutí, které vždy ovlivní nejen náš další krok, ale i velmi vzdálenou budoucnost. 

Věřím, že jedinou univerzální pravdou tohoto vesmíru je skutečnost, že člověk má v každém momentu svého života možnost svobodné volby. Možnost vybrat si svou cestu, vytvořit svou realitu. Všechno ostatní  okolnosti, lidé, mantinely, zákazy, překážky jsou jen součásti námi vytvořené reality. 

Kdo si tuto skutečnost uvědomuje a umí s ní zacházet, je skutečně svobodný. Není svázaný pocitem, že jeho život určuje někdo druhý. Ví, že se nemusí nikomu obhajovat a nikomu zpovídat, jen sám sobě.

Na mém prvním TEDx v pražském kině Vzlet (nadherný prostor s nádherným názvem) v roce 2010 mi dnes už legendární řečníci Františka Hana Garlíková, Ondřej Šteffl či Tomáš Hajzler změnili život. Tím, že mi ukázali cestu. 

Ne tu mou, ale tu svoji. Cestu, na kterou vykročili, i když možná měli strach, ale přesto vykročili, protože jim to dávalo smysl.

Od té doby jsem viděl mnoho TED talks, navštívil většinu TEDx konferencí v České republice a s nadšením třikrát moderoval TEDxBrno. Řečníci měli vždy tak nějak jasno o své cestě. To je velmi častá charakteristika TEDx řečníků: jsou si vědomi svých rozhodnutí a vědí, proč si svou cestu vybrali. Možná proto mám TED platformu tak rád a proto je mi inspirací. 

V sobotu 13. června 2015 v brněnském Divadle Reduta bude hlavní ideovou linkou programu právě toto uvědomění si cesty. Uvědomění si osobní zodpovědnosti za svobodnou volbu. Co si od toho slibujeme? Že až večer vykročíte z Reduty, budou vaše kroky vědomější a budete více věřit svým rozhodnutím. 

Moc se těším, že budeme chvíli kráčet společně.

Žádné komentáře:

Okomentovat