pondělí 28. dubna 2014

TEDxBrno 2014 máme všichni ve svých rukou

Slogan letošního TEDxBrno Ve vlastních rukou má více podob a významů a každý z našeho organizačního týmu si pod ním představí něco trochu jiného. Pro mě osobně leží význam především v odvaze vzít život do vlastních rukou, přestože má člověk pochybnosti a obavy. Ty bude totiž mít neustále, na každém životním rozcestí a při každém rozhodnutí.

A právě odvaha udělat krok do neznáma mi připadá stále jedinečnější. Možná je to dobou nebo věkem, možná je to jen pohodlí a lenost, co nás nenutí za něco bojovat a snažit se. Zaplaťpánbůh stále existují výjimky, díky kterým nemusím propadat totální deziluzi z lidství.

Druhou rovinu sloganu pro mě představuje manuální zručnost. Tradiční řemesla, dříve tak rozšířená, postupně vytlačují virtuálními „joby“, kde se nepočítá množství vyrobených bot, opravených židlí nebo vydaných knih, ale počet kliků, lajků a followerů. Hmatatelné úspěchy vystřídaly ty nehmotné a virtuální.

Ruku na srdce – kolik z nás dokáže přivrtat poličku, zašít ponožky, opravit kapající kohoutek nebo zasadit rajčata bez googlení návodného postupu? Není náhoda, že se v poslední době roztrhl pytel a různými vyšívacími, vařícími či šperkařskými kurzy, v nichž lidé uspokojují svoji pozapomenutou touhu pracovat vlastníma rukama.

Jsem ráda, že letošní ročník TEDxBrno dá prostor lidem, kteří měli v zásadních dějinných okamžicích odvahu vzít věci do vlastních rukou navzdory režimu či jiným skutečnostem, a také těm, kteří jsou i dnes schopní svýma rukama něco skutečného a hmatatelného vyrobit.

Žádné komentáře:

Okomentovat