čtvrtek 7. března 2013

Smysluplná volba

S příchodem ledna se sny a nápady k TEDxBrno už měnily na první praktické kroky. Jenže v té době jsem v sobě nemohl vykřesat sílu a chuť psát o TEDx, když amorální mocnář vzal svým novoročním překvapením, které nemá v civilizovaném světě obdoby, tolika lidem víru v právo a spravedlnost, bez nichž je demokracie jen nebezpečnou hračkou v rukou většiny (a sebestředných psychopatů, kteří neberou ohled na společenské dopady svých politických obchodů).

Ani pár týdnů poté nebylo veseleji, když v jedné všelidové volbě slavily úspěch podpásové lži, komunistická rétorika a národovecká malověrnost. Přesto bychom nemuseli propadat skepsi a obavám z návratu opozičně-smluvních poměrů. Zvlášť když se venku probouzí jaro a odkvetl narcis.

Jak už kdosi moudřejší řekl, smiřme se s těmi, kteří volí jinak, ale nesmiřme se s pošlapáváním hodnot, na kterých záleží. Každý den stojíme před volbami, které mohou dávat našemu konání smysluplnost, jež se někdy vytrácí v pragmatických dohodách o výhodnosti, v ekonomickém tlaku hypoték a růstu tržeb a v pokřiveném mediálním zrcadle odrážejícím nejbizarnější výkřiky vox populi.

Po mnoha diskusích jsme se v TEDxBrno týmu shodli na sloganu, který by rozhodně neměl evokovat jen tu velkou volbu, kterou činíme jednou za x let. Smysluplná volba může být jakékoli odpovědné a odvážné rozhodnutí, které dává smysl nejen pro nás samotné, ale i pro místo, kde žijeme, a pro budoucnost společenství, jehož jsme součástí.

Abychom se nebáli - jako děti - ptát proč a neztráceli odvahu učinit ten první krok. Abychom v souladu se svým svědomím nepřestávali hledat a znovu nalézat důvody ke směru, kterým jít. Abychom nedělali něco jen proto, že je to tak zvykem nebo že to tak dělá většina.

Letos pro vás vybíráme vystupující, kteří obstáli v několika životních volbách a jejichž příběhy budou, doufáme, smyslů plné. Je povzbuzující, že je stále tolik slušných lidí, kteří dávají místům, kde žijeme, smysl, naději a respekt. Těším se na ně a taky na vás - že zase zažijeme v Redutě zážitek, na který hned tak nezapomeneme.

Žádné komentáře:

Okomentovat